Miljoenen mensen worden nog steeds opgeleid met dit filosofisch statement. Ik ben dus geen uitzondering. Tijdens een trading course bij Amplfy Trading was dit de belangrijkste les en daarom hing deze spreuk aan onze muur. Langzaam maar zeker ging ik steeds meer twijfelen aan ‘the market is never wrong’. Er  is geen wetenschappelijk bewijs voor, in feite is dit statement pure ideologie. Ik vraag mij af of de menselijke ratio niet veel meer weet dan de markt? Is mijn eigen afweging niet vele malen scherper dan de marktprijs?

In feite worden prijzen op financiële markten bepaald door meningen, en vaak zelfs meningen over meningen. Afgelopen jaar heb ik meerdere malen een presentatie gegeven om het geloof in de markt ter discussie te stellen. Zo ook afgelopen week in Brussel bij het Spread project Sustainable Lifestyles 2050. (zie sheets).

Ik verwacht dat het geloof in de markt de komende jaren zal uitsterven. Steeds meer mensen krijgen door dat prijzen op financiële markten geen echte waarde vertegenwoordigen. Geld en waarde zijn niet hetzelfde. Het is tijd voor alternatieven, voor betere systemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s