Ai Weiwei toont hoe een kunstenaar kan bijdragen aan sociale verandering. Met zijn kunstwerken spreekt hij zich continu uit tegen economische uitbuiting, uitputting van ecologische hulpbronnen en misstanden op het gebied van mensenrechten. Dit is waar kunst over zou moeten gaan. Helaas is kunst losgeraakt van de echte wereld. De meeste kunstenaars, galeriehouders, museumdirecteuren en critici zijn tegenwoordig drukker met elkaar dan met problemen in de wereld. In feite maken zij zich op deze manier overbodig.

Oscar Wilde merkte op  ‘a work of art is a unique  result of a unique temparement’.  Dit geldt zeker voor Ai Weiwei. Zowel zijn kunstwerken als interviews maken zijn unieke instelling duidelijk. Deze quote zegt eigenlijk alles:

“Freedom of expression is a very essential condition for me to make any art. Also, it is an essential value for my life. I have to protect this right and also to fight for the possibility.”

Hij praktiseert de vier kardinale deugden, die onder ander Plato en Aristoteles definiëren. Dit zijnwijsheid, rechtvaardigheid, moed en zelfbeheersing/ gematigdheid. Zo zie je dat wij kunnen leren van de klassiekers en een voorbeeld kunnen nemen aan Ai Weiwei. Without Fear or Favor.