Onlangs heb ik de theatershow ‘Geld en Genoeg’ van Dette Glashouwer gezien. Een knap staaltje werk. Op een toegankelijke manier wordt het mysterie geld uitgelegd; de geschiedenis, dilemma’s, belangrijkste problemen van het huidige geldsysteem, zoals rente en geldcreatie, en alternatieven komen aan bod. Het is in feite een half uur durende spoedcursus economie, maar dan wel een goede. Waar economen het vaak moeilijk maken, pakt Dette door. Geen meel in de mond, maar eerlijkheid. Bovendien kloppen de details. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met complementair geld te betalen en aandeelhouder te worden.

Deze show gaat over vraagstukken in de reeële wereld en zet aan tot denken. Daarom is dit kunst naar mijn hart. Waar veel kunstenaars verdwalen in een abstracte realiteit, confronteert deze show je met de dagelijkse realiteit, met je eigen dilemma’s en het mysterie geld. Paul Gaugin zei ooit:

“Kunst is namaak of revolutionair.”

En Nietzsche stelt in de geboorte van de tragedie:

“We hebben de kunst om niet aan de waarheid te sterven.”

Geld en Genoeg is revolutionair en onderzoekt de waarheid op een lichtzinnige manier. Binnenkort komt er een tweede deel uit. Ik ga zeker kijken. Hieronder een link naar deel I. Enjoy.

Theatershow Geld en Genoeg Deel I (van minuut 0.oo tot 28.oo)