Intelligent verhaal met prachtige quotes van Wilson Miner over design, kunst, technologie en filosofie. Hij stelt onder andere dat spullen een medium zijn; kleren zijn een verlengstuk van de menselijke huid, boeken een verlengstuk van onze ogen en de computer een verlengstuk van onze hersenen. Door op deze manier naar spullen te kijken, realiseren wij ons dat wij niet alleen onze spullen maken, maar ook worden gemaakt door onze spullen. Anders geformuleerd:

“We shape our tools and thereafter our tools shape us.”  

Marx schreef  ook aardig over spullen. Hij merkte ooit op:

“De productie van te veel nuttige dingen resulteert in te veel nutteloze mensen.” 

  In deze speech merkt Miner tevens terecht op dat de computer  het mogelijk heeft gemaakt de menselijke hersencapaciteit veel beter te benutten en dat computers, beeldschermen en netwerken de wereld overnemen. Tevens stelt hij dat computers en netwerken steeds minder zichtbaar worden, en schermen daarentegen juist steeds meer onze dagelijkse realiteit bepalen. Dit is scherp waargenomen en lijkt te kloppen. Als ik wakker word, kijk ik binnen 10 seconden op het scherm van mijn telefoon om te kijken hoe laat het is. Een paar minuten later zet ik mijn laptop aan. Op het station kijk ik op een scherm op welk spoor de trein vertrekt en zo gaat het in feite heel de dag door. Overal zijn schermen en dit is eigenlijk best handig. Het is nuttig.

Ook benadrukt Miner het belang van de “don’t know mind”. Zeker in tijden van verandering. Hij quote hier Alistair Smith:

“At times of change, the learners are the ones who will inherit the world, while the knowers will be beautifully prepared for a world which no longer exist.” 

 Juist vanuit het niet weten, vanuit het onbekende, kan een nieuwe wereld ontstaan. Laten we meer oog voor het niet weten hebben en onze dogma’s ter discussie stellen.