Ondanks dat het Nibud al jaren waarschuwt, blijven de schulden in Nederland stijgen. Niet alleen overheden, maar ook bedrijven, particulieren en financiële instellingen blijven zich in de schulden steken. En zolang nagenoeg al het geld als schuld gecreëerd wordt, blijven de rentelasten stijgen.

Steeds meer mensen zijn het geldsysteem zelf ter discussie aan het stellen. Zo heeft de Canadese kunstenaar en filmmaker Paul Grignon inmiddels 3 films gemaakt met de titel ‘Money as Debt’. Uiteraard zijn er wat op- en aanmerkingen te maken, maar zijn films zetten aan tot denken. Hieronder deel 3.

Zelf probeer ik ook het huidige geldsysteem op de kaart te zetten; ik geef geregeld lezingen over de kenmerken, gevolgen en alternatieven. Wat mij opvalt is dat er altijd 1 of 2 personen in de zaal zitten die een conspirancie theorie aanhangen. De naam van Rothschild valt regelmatig. Zelf geloof ik niet in conspirancies en houd ik het liever bij feiten. Maar als je echt de waarheid op tafel wil  krijgen, acteer dan. Er zijn inmiddels aardige voorbeelden. Bijvoorbeeld de 1100 pagina’s tellende aanklacht door auteur, onderzoeker en wetenschapper Michael Tellinger tegen de Zuid-Afrikaanse Standard Bank. Tellinger klaagt de bank aan vanwege ‘onwettelijke en tegen de grondwet gerichte activiteiten’. Ook de Centrale Bank en minister van Financiën in Zuid-Afrika zijn betrokken in de rechtszaak. In onderstaand interview noemt hij Rockefeller, Rothschild en Morgan. Hij stelt dat banken het systeem hebben uitgemolken en dat er meer economische vrijheid mogelijk is. Daar lijkt hij een goed punt te hebben.

 Gisteren werd ik gewezen op iets uit eigen land: een gezin weigert al 8 maanden hun hypotheek te betalen. In een brief spreken zij van onvrijheid en zelfs van slavernij. Of wanbetalen de oplossing is weet ik niet, maar het is in ieder geval wel moedig. Wat ik wel weet, is dat we op zoek moeten naar een beter systeem. Geld hoeft niet per se als schuld gecreëerd te worden. Rente is geen natuurwet. Er zijn betere alternatieven. Er is meer economische vrijheid mogelijk. Wat iedereen zich dient te realiseren is dat geldcreatie een sociaal en politiek onderwerp is. Dat is de eerste stap.