Sterke analyse van Steve Keen aan de hand van Minsky. Zeker een aanrader voor studenten economie. In 25 minuten leer je waarschijnlijk meer dan in 1 jaar op de universiteit. Eigenlijk is het een aanrader voor iedereen die betrokken is bij het economie onderwijs; nieuwe kennis is nodig.

Keen betoogt dat verandering van de hoeveelheid schuld een belangrijke macro economische factor is. Daarnaast stelt hij dat binnen een ponzi scheme de uitstaande schulden moeten groeien. Indien dit niet gebeurt, stort de boel in. Helaas is dit precies wat nu gebeurt. Tevens weerlegt hij het idee dat Centrale Banken de geldhoeveelheid controleren. Dit is een illusie. Er is nog veel meer te leren, dus bekijk deze speech die hij gaf op het Institute for New Economic Thinking (ook een aanrader om eens te uitvoerig bekijken).

Ik concludeer dat het huidige geldsysteem schulden stimuleert; voor banken is krediet verstrekken business. Net zoals Keen stel ik voor schulden onaantrekkelijk te maken (dit kan eenvoudig). Daarnaast stel ik te experimenteren met andere geld- of waardesysteem. Het kan beter. Ik denk dat het business model van banken de komende jaren steeds verder onder druk zal komen te staan. Er zijn andere geld- en waardesystemen mogelijk en de vraag is of wat de rol van banken hier in is?