Boeiend verhaal van de Nederlander Dirk Bezemer bij het Institute for New Economic Thinking. Hij begint sterk en stelt dat hij op zoek is naar een sociaal bruikbaar financieel systeem en voorbij wil aan science fiction models. Hij legt helder uit wanneer krediet helpt, wanneer krediet hindert en wanneer krediet pijn doet. Ook hij spreekt over een ponzi scheme, een piramidespel, er zijn namelijk steeds nieuwe leningen nodig om het huidige systeem draaiend te houden. Vervolgens stelt Bezemer dat ongelijkheid logischerwijs toeneemt in zo’n systeem.

Aan het eind geeft Bezemer aan wat ons te doen staat. Ten eerste de zaken uit het verleden opruimen en ten tweede voorkomen dat het weer gebeurt. Hij wil de financiële sector niet redden, maar inkrimpen. En vraagt zich hardop af waarom overheden banken blijven steunen. Hebben we de kredieten en de hierbij behorende kosten echt nodig?  Zijn voorstel is om banken te dwingen terug te keren naar de kerntaken en de schulden in te krimpen. Quantitative easing is absoluut geen oplossing. Hij eindigt met twee prachtige quotes van Goethe:

“In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.”

“Und das Gesetz nur kann uns Freiheit geben.”

Dus beperken en reguleren. Bekijk dit sterke betoog.