Twee jaar geleden heb ik David Korten (econoom, voormalig Harvard professor en schrijver) een tijdje gestalkt. Ik kwam  hem voor het eerst tegen bij een lezing op de universiteit van Tilburg. Hij stelde daar dat er een economische structuur nodig is waarin de controle over sociale en ecologische beslissingen zoveel mogelijk in handen ligt van mensen en gemeenschappen met een band met hun plek op aarde. De macht dient dus niet te liggen bij Wall Street of de Tweede Kamer, maar lokaal. Korten stelde voor Wall Street te sluiten, daar wordt alleen maar phantom wealth gecreëerd.

Vervolgens ben ik ook naar hem gaan luisteren in Den Haag en Nijmegen, en heb ik zijn boek Agenda for a New Economy gelezen. In Nijmegen herkende hij mij en we raakten aan de praat. Ik vertelde dat ik misschien naar Belize wilde gaan om ontwikkelingssamenwerking te doen. David vertelde dat hij dit twintig jaar lang over heel de wereld gedaan had totdat een Indiër tegen hem zei: “David, you help us best by changing the economy of the US.” Toen is hij teruggekeerd naar de huis en begonnen met het steunen van lokale initiatieven. Het www.yesmagazine.org is een goed voorbeeld.

 Zojuist kwam ik dit filmpje met David tegen waarin hij stelt dat verandering niet zal komen van binnen systeem, maar zal worden gerealiseerd door gewone mensen. Hoe te breken met het huidige machtssysteem? Simpelweg weglopen van de machtigen is volgens hem de meest eenvoudige oplossingen; ook een koning, een hedge fund manager en oliemagnaat zijn immers afhankelijk van de onderworpenen. Uiteraard mogen zij wel meedoen in het nieuwe systeem. Ook David stelt dat geld momenteel de grootste keten is, dus gezamenlijk nieuwe geld- en waardesystemen ontwerpen en implementeren is de kans.

In Nederland wordt de roep om eigen initiatief ook steeds groter. Zo is “klein. Het nieuwe groot.” de quote van de nieuwe reclamespot van Triodos. Deze boodschap was die de afgelopen dagen meerdere keren op televisie te zien.

Dus neem het heft in eigen handen, wacht niet. Het kan anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s