Complementair valuta veranderen het bestaande geldsysteem langzaam maar zeker. Steeds meer complementaire geldsystemen worden wereldwijd geïmplementeerd. Voorbeelden zijn de regiogeld, LETS, barter exchanges, time banks en Commercial Credit Circuits. Zij kennen een grote diversiteit in doel, opzet en schaal. De overkoepelende kenmerken zijn dat zij onbevredigde behoeften koppelen aan onbenutte hulpbronnen en dat zij gebruikt worden om sociale, ecologische en economische problemen op te lossen.

Complementaire valuta sleutelen in mijn ogen altijd een van de kenmerken van ons huidige geldsysteem. Dit zijn:

1. Geld hoort bij een natie (of groep van naties).

2. Al het geld is fiat geld.

3. Geld = Schuld en wordt door private banken gecreëerd.

4. Op nagenoeg alle schuld wordt rente geheven.

Complementaire valuta horen daarentegen vaak bij een regio, zijn regelmatig gebaseerd op een reële waarde, zijn doorgaans niet op schuld gebaseerd en kennen vaak een zeer lage of 0-rente. Voor ons allemaal is het belangrijk te beseffen dat ons geld geen geven is; wij kunnen nieuwe, betere geldsystemen ontwerpen en implementeren.

Bernard Lietaer is een goeroe op het gebied van complementaire valuta. Een paar maanden geleden heb ik uitgebreid met hem geluncht. Ik vroeg waarom hij lang geleden gestopt is bij de Belgische Centrale Bank. Hij antwoordde dat zijn bazen hem vertelden dat de Centrale Bank niet op zoek is naar een beter systeem, maar enkel als doel heeft het huidige systeem in stand te houden. Bernard wist genoeg. Sindsdien is hij valuta architect, spreker en schrijver. Hieronder een optreden van hem bij TEDxBerlin. Helder verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s