Deze slideshow vereist JavaScript.

Damien Hirst maakt kunst waar je niet omheen kunt. Zijn kunstwerken vallen op. Tevens is hij een opmerkelijk persoon. Zo is hij de rijkste levende kunstenaar ter wereld; zijn vermogen wordt geschat op 250 miljoen dollar. Zijn naam is een merk. Handig maakt hij gebruik van onze tijd, een tijd waar reclames belangrijker zijn dan kunst. Hij zet zijn kunst neer als een advertentie. Hij speelt met geld en houdt van kunst. Twee quotes:

“‘I still believe art is more powerful than money. “

“My belief in art is religous.”

Zijn spot paintings maakten hem rijk. Inmiddels zijn er honderden. Het verhaal gaat dat hij er zelf slechts een twintigtal heeft geschilderd. De overige zijn gemaakt door zijn assistenten die hij (naar verluid) onderbetaald. Voor een karige beloning schilderen zij zijn werken die miljoenen opleveren.

Nog een aardige anekdote. Op 15 en 16 september 2008 veilde Sotheby’s 223 werken van Hirst. De opbrengst: 200,7 miljoen dollar. Een record. De NYT kopte “Bull Market for Hirst in Sotheby’s 2-Day Sale“.  Op hetzelfde moment, te weten 15 september 2008, ging Lehman Brothers failliet en in de dagen die daarop volgde stortte de financiële markten en de wereldeconomie bijna in. Een briljant samenloop van omstandigheden. Een perfecte timing. Een geniaal kunstwerk?

For the love of God is mogelijk zijn bekendste werk. Het bestaat uit een platina schedel die bedekt is met 8.601 diamanten.  Het gerucht gaat dat Hirst het werk zelf voor 50 miljoen pond heeft gekocht om zijn marktprijs op te drijven. Ook dit zou een briljant kunstwerk zijn. Dit alles wetende zou ik  Hirst graag een vraag willen stellen. Ik wil weten of hij “money = debt” begrijpt. Dus:

“Damien, do you understand the money system?” 

Tot 9 september is Hirst te zien in Tate Modern. Onderstaande documentaire is een rondleiding in Tate Modern met Damien Hirst. Een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s