De vraag ‘wat is geld eigenlijk?’ komt steeds vaker in het mainstream nieuws en dit is broodnodig. Het monopolie van private banken om geld te creëren (tegen rente) is namelijk het grootste probleem en moet aan banden gelegd worden. Zonder aanpassing van het geldsysteem zijn de financiële, economische – en mogelijk zelfs de ecologische – crises niet op te lossen.

Een paar voorbeelden van nieuwsberichten in de mainstream media. Vorige week (14 augustus) stond bovenstaande column van Arnon Grunberg in de Volkskrant. Helder legt hij uit hoe eenvoudig geldcreatie is. Ook in the Financiel Times en the Independent stonden onlangs columns.

Er is veel informatie beschikbaar. Het is tijd dat politici en journalisten (en economen en bankiers) hun kennis bijspijkeren. Nog een paar leestips: David Graeber, Schuld, de eerste 5.000 jaar, 2012New Economic Foundation, Where does money come from?, 2011 en het IMF paper The Chicago Plan Revisited. In dit paper dat op 1 augustus 2012 is uitgekomen pleiten de auteurs voor full reserve bankng. Dit vind ik zeer opmerkelijk. Positivemoney heeft een helder stuk geschreven over full reserve banking in begrijpelijk Engels.

We mogen intellectuele luiheid niet laten heersen; oude kennis voldoet immers niet meer; nieuwe kennis is nodig om de crises op te lossen. Het is duidelijk dat de waarheid een proces in wording is. Dit ervaren wij allemaal tijdens onze levens. Ik ben er de afgelopen jaren langzaam maar zeker achtergekomen dat tijdens mijn studie bedrijfseconomie en mijn werk bij ING slechts een klein gedeelte van de waarheid is belicht. Anders geformuleerd, er is meer te leren en dit is goed nieuws. Ter afsluiting een quote van Alistair Smith:

“At times of change, the learners are the ones who will inherit the world, while the knowers will be beautifully prepared for a world which no longer exists.” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s