Het lukt maar niet de financiële, economische, politieke en ecologische crises op te lossen. Dit is niet gek. Het merendeel van de politici, beleidsmakers, economen, duurzaamheidsgoeroes en burgers begrijpt de manier waarop geld gecreëerd wordt namelijk niet. Wij focussen ons op wat geld doet in plaats van na te denken waar het vandaan komt. In dit blog probeer ik het mysterie van geldcreatie te ontmaskeren, de problemen van de huidige geldcreatie te benoemen en een paar alternatieven aan te dragen.

Weet u dat nagenoeg al het geld tegenwoordig in omloop wordt gebracht als schuld en tegen rente? Onze economie loopt op schuld. Financiële instellingen hebben met name de afgelopen twee decennia heel veel geld in de maatschappij gepompt. Volgens McKinsey bedroegen de totale schulden van consumenten, bedrijven, de overheid en de financiële sector in ontwikkelde landen rond 1990 tussen de 120 procent en 200 procent van het bbp en zijn de totale schulden gegroeid tot tussen 240 procent en 450 procent van het bbp in 2010. Bankieren is big business geworden, zeer winstgevende big business: in 1982 kwam 5 procent van alle winsten in de VS van financiële bedrijven, in 2007 41 procent (bron). Daarnaast is de sector gegroeid ten opzichte van andere sectoren binnen de economie.

Maar ondanks deze winstgevendheid en deze sterke groei moesten banken gered worden toen bleek dat zij verkeerde inschattingen hadden gemaakt. Anders gezegd, de maatschappij betaalde toen bleek dat banken leningen hadden verstrekt aan slechte debiteuren. Dit is de tragiek van de vrije markt. Dit is het drama van onze huidige manier van geldscheppen. De keuze of geld gecreëerd wordt voor consumptie, bestaande activa of nieuwe activiteiten is veel te belangrijk om aan commerciële financiële instellingen over te laten. De huidige manier van geldscheppen is een ideaal business model voor banken, maar zal nooit leiden tot een duurzame en solidaire economie. Gelukkig kan het anders. Democratische controle op de geldhoeveelheid en de kwalitatieve allocatie is mogelijk.

Weet u hoe geld wordt gecreëerd? Het is heel simpel: een particulier (of een bedrijf of een land) wil geld lenen. De bank beoordeelt of zij vertrouwen heeft dat deze persoon de lening kan terugbetalen. Indien dat zo is, tekent de betreffende persoon een contract. Vervolgens voert de bank een boekhoudpost in zijn IT-systeem in. Het is geld is beschikbaar. Op het moment dat deze persoon zijn schuld uitgeeft, komt er nieuw geld in omloop. Kortom, banken creëren geld uit het niets.  Al het elektronische geld ofwel 97% van de totale geldhoeveelheid wordt op deze manier gecreëerd.

Geld is dus een afspraak waarin de debiteur afspreekt zijn schuld (de hoofdsom) plus rente terug te betalen aan de crediteur.

Zijn er alternatieven? Jazeker. Geldschepping onder democratisch bestuur is een van de mogelijke alternatieven. Dit kan op zowel regionaal als nationaal niveau. De Amerikaanse staat North Dakota heeft een eigen staatsbank en niet geheel toevallig hebben zij de laagste werkloosheid in de V.S (bron). Daarnaast kunnen mensen zelf valuta’s creëren. In Griekenland schijnen al meer dan 100 complementaire geldstelsels te zijn. Mensen nemen het heft in eigen handen. Dit is de manier om bestaanszekerheid veilig te stellen en een duurzame en solidaire leefomgeving te realiseren. De belangrijkste politieke taak is het scheppen van ruimte om te experimenteren met alternatieve systemen. De huidige technologieën bieden ongekende mogelijkheden voor geldsystemen. Het kan (en moet) anders.

2 gedachten over “Het mysterie van geldcreatie

 1. Dit is de eerste reactie op het bovenstaand artikel.
  Het hele artikel is,of een bewuste leugen verhaal, of een denkbeeldig hersenspinsel.

  Over geld

  Er is een fabriek op de wereld die maakt geld, dat doen ze al een 400 jaar.
  Die fabriek maakt geld voor alle overheden, alle soorten valuta, de soorten zijn onderling verwisselbaar, er is maar een soort geld met verschillende namen.
  Die fabriek word ook wel de bank genoemd, er is maar een bank, die bank heeft wel honderden namen, je vind ze overal op de wereld.
  De bank maakt geld voor de overheden, de overheden krijgen dat gratis, het geld word gestort op de ministeries van financiën, deze zorgen er voor dat geld in omloop komt door het uit te geven.
  Hoeveel geld een overheid krijgt, dat bepaald de bank, de wereld moet wel blijven bewegen.
  De bank bepaald hoe de wereld beweegt.

  U bent nu op de hoogte hoe economie in elkaar steekt.
  Uit dit simpele verhaaltje, kunt u de oorsprong van alle kunstmatige wereldproblemen traceren.
  U moet natuurlijk wel een paar hersencellen bezitten, daar ontbreekt er vaak aan.
  De geen die denken dat ze wat weten, die weten niks, ze weten niet eens wie zelf zijn, laat staan te kunnen oordelen over andere onderwerpen.
  Domheid is niet herkenbaar voor die, die het bezit.

  Mensen worden vol getrapt met informatie, verkregen door anderen.
  Als voorbeeld, het hier bovenstaand verzinsel artikel.

  Ook filosofen zijn ook maar simpele mensjes, zij zetten zichzelf op een dwaalspoor.
  Het leven is verschrikkelijk eenvoudig, een mens wil dat niet accepteren, vandaar dat ze zich volproppen met onzin, zodat lijkt het wat.

  Economie is kinderlijk eenvoudig, geld maken voor overheden, deze verspreiden het onder de bevolking, de ruzies om geld onder de bevolking komen daarna vanzelf wel.

  De overheden barsten van het geld, zij hoeven geen ruzie te maken met andere overheden, de ruzies van overheden onderling zijn compleet nep, al vierhonderd jaar zijn ruzies, spelletjes van overheden onderling voor 100% nep iedereen trapt er in, nee, niet iedereen, de geen die het doorheeft die bedrijft de politiek.
  Economie= kunstmatig,wereldproblemen=kunstmatig,politiek=nep oorlog= spelletje van overheden, deze gasten moeten toch iets te doen hebben, om in de aandacht te komen.

  Waarom de EU, gewoon een overschot aan politici, het creëren van baantjes , gewoon werkelegenheid scheppen..
  Of kan er iemand wat anders bedenken.
  Hoeveel tekst moet ik nog schrijven, weet je wat , blijft u lekker in u kunstmatige wereldje leven

 2. Je reactie is in afwachting van van moderatie.
  Met ander woorden, censuur
  Er is genoeg techniek om een reactie binnen een paar seconden te plaatsen, de eigenaar van een blog kan daarna,altijd nog een reactie verwijderen, de boel verschonen.
  Dit lijkt mijn een veel betere volgorde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s