In de documentaire Europe on the Brink geven redacteuren en verslaggevers van de Wall Street Journal hun analyse van de Europese schuldencrisis. Helder wordt uitgelegd dat Europese politici in eerste instantie hebben zitten slapen en dat de oplossing hoe dan ook geld gaat kosten. Wij zullen verliezen moeten nemen, ook in Nederland. Er is simpelweg te veel geld geleend tegen rente en onbeperkt schulden maken gaat niet. Het gaat al lang niet meer alleen om de staatsschulden, maar ook om de schulden van huishoudens, bedrijven en de financiële sector zelf.

Opvallend is dat alle oplossingen die worden besproken in de documentaire uitgaan van het huidige financiële systeem. In mijn ogen is dit onvoldoende en dienen Europese landen te gaan experimenteren met andere – betere – geldsystemen. Indien wij binnen dit systeem blijven acteren, is het wachten op de volgende bubble. Het huidige systeem dat rendement en rente centraal stelt leidt per definitie tot ongelimiteerde en oncontroleerbare groei. De prikkels sturen ons richting zeepbellen. Het zal echt radicaal anders moeten om duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en financiële stabiliteit te realiseren. Laten we hierover nadenken.

2 gedachten over “Europe on the Brink

  1. Nederlanders zouden te navelstaarderig zijn volgens Schulz, Voorzitter EU-parlement. Dat ben ik eigenlijk wel met hem eens. En ook dat Knapen zo’n vreemde kijk op de wereld heeft. Maar misschien moet vooral naast meer macht voor de EU ook vooral meer regionale macht komen, of op zijn minst ook regionale munten en dus complementaire geldstelsels. En ik ben het volledig eens met een kwijtscheldingsfonds voor Europese schulden. Zoals ook Arnon Grunberg laatst on volkrant voor pleitte.
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2800/Europese-Unie/article/detail/3333578/2012/10/18/Voorzitter-EU-parlement-Nederlanders-staren-te-veel-naar-de-eigen-navel.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20121018&utm_content=

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s