The Chomsky-Foucault debate vond in 1971 plaats. Waar? In Nederland. Op de Nederlandse televisie werd het uitgezonden. Het is een debat waarin de kunst van het spreken wordt beoefend. Beide heren betogen vanuit een verschillende gezichtspunt over de menselijke natuur. Ik raad het iedereen aan om te kijken. Deze blog wil ik echter niet aan de inhoud van dit debat wijden, maar aan het verschil tussen televisie nu en in 1971. Naar mijn mening komt de hedendaagse televisie niet in de buurt van dit niveau; het lijkt erop dat ons intellectuele vermogen de afgelopen 41 jaar is gedaald. Het is alsof wij minder slim, minder wijs, minder intelligent zijn geworden. Met pijn en moeite kan ik Chomsky en Foucault volgen… En dit is niet vreemd als ik er even over nadenk. Anno 2012 worden ons non-stop programma’s als de DWDD, Pauw&Witteman, Shownieuws en RTL Boulevard voorgeschoteld. Allemaal vluchtige programma’s waar moeilijke en complexe vraagstukken worden ontweken en korte antwoorden met eenvoudige woorden verplicht zijn. En omdat wij steeds meer uren naar dit soort televisieprogramma’s kijken, dreigt ons intellectueel vermogen nog verder te dalen. Het is een vicieuze cirkel. Het is zaak deze cirkel om te draaien, maar daarvoor moeten we de oorzaak begrijpen. Is de oorzaak vercommercialisering? Geld? Nihilisme? Of de wil van de massa? Het zou goed zijn hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Wat denkt u?

4 gedachten over “De Nederlandse televisie

  1. De strekking van je artikel komt naar mijn mening overeen met die van het opinieartikel over Baumgartner in het NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/22/sprong-baumgartner-slechts-mijlpaal-marketing-waar-blijven-echte-durfallen/ Een verschraling van dingen die mensen verder helpt. Ik denk dat zo’n periode hoort bij crises. In een crisis (of bijv. in oorlogstijd) willen mensen niet moeilijk denken, maar liever makkelijk vermaakt worden. Als je vooral bezig bent met de vraag of je je baan wel zal houden en hoe je de maand financieel in de plus kan afsluiten, heb je niet de ‘luxe’ om na te denken over ‘moeilijke’ dingen.

  2. Ik zelf kijk wel eens naar de Duitse televisie, daar is veel meer inhoud en met name laten mensen elkaar uitspreken. Overigens is oppervlakkigheid troef zowel in de maatschappij als in de wetenschap, de focus ligt tegenwoordig op hoe het overkomt en of het scoort (op de verpakking en niet op de inhoud). Het tempo in het publiek bereik neemt overigens nog steeds toe en de menselijke creativiteit zit opgesloten in het keurslijf van het loon(slaven)systeem.

  3. Dat lijkt me een uitstekend initiatief MJ. H.

    Op 24-10-2012 10:23, Economie, Filosofie en Kunst schreef: > WordPress.com > Martijn Jeroen van der Linden posted: ” The Chomsky-Foucault debate > vond in 1971 plaats. Waar? In Nederland. Op de Nederlandse televisie > werd het uitgezonden. Het is een debat waarin de kunst van het spreken > wordt beoefend. Beide heren betogen vanuit een verschillende > gezichtspunt over de men” >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s