Apple staat enerzijds bekend om zijn strakke design en technologische superioriteit, anderzijds maken enkele van haar leveranciers gebruik van kinderarbeid en is Apple het meest vervuilende IT-bedrijf ter wereld. Daarnaast stamt het economische bedrijfsmodel van Apple uit de vorige eeuw; de top strijkt miljarden op en de meerderheid werkt voor een hongerloon. Kortom, de Apple producten zien er goed uit en zijn modern, maar ethisch gezien stelt het bedrijf niets voor, is het achterhaald. Dit wetende is het verbazingwekkend dat vele duurzaamheidspredikers, wereldverbeteraars en armoedebestrijders rondlopen met iphones, ipads en MacBooks. Zij leven het Apple Dilemma. Zij bepleiten een betere wereld, maar kopen producten waarvan zij weten dat zij niet voldoen. Velen prefereren hippe technologie boven ethiek.

Onlangs werd ik zelf geconfronteerd met het Apple Dilemma. Samen met twee collega’s had ik een overleg met een adjunct-directeur van de Telegraaf om meer goed nieuws in hun krant te krijgen. “Wat verstaan jullie onder goed nieuws?” vroeg de man. Wij staken een betoog af over circulaire economie, cradle-to-cradle producten, succesvolle duurzame initiatieven, complementaire munten, nieuwe business modellen, etc. De adjunct-directeur luisterde kritisch en vroeg: “Wat voor telefoon hebben jullie?” Ik pakte mijn antieke Samsung, een van mijn collega’s toonde zijn iets minder antieke Nokia en de ander liet zijn Iphone 4 zien. De Telegraaf man lachte en vroeg mijn collega of hij niet wist dat Apple kinderarbeid toepast en zeer vervuilend is. Hij had een punt. Zolang wij zelf geen andere keuzes maken, verandert er niets. Wat er in de krant staat of op televisie te zien is, heeft hier niets mee te maken. We dienen allemaal, stuk voor stuk, het Apple dilemma te overwinnen. Dit kan alleen door zelf niet verspillende en ethisch verantwoorde producten te kopen. Het is een kwestie van kiezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s