Vanmorgen (zondag 4 november) heb ik de Premsela lezing 2012 van Gunter Pauli bijgewoond. Pauli is opmerkelijke man met vernieuwende ideeën en scherpe oneliners. Hij is duurzaam ondernemer, directeur van Zeri en grondlegger van the blue economy. Zijn leven bestaat uit het verleggen van grenzen en het laten zien dat het anders kan. Zijn belangrijkste quotes:

Design beyond vision! Design beyond fantasy! Go beyond the obvious! Do it better! And, if it’s possible do it now!

 Aan de hand van tal van praktische voorbeelden uit zijn eigen leven laat Pauli zien dat de menselijke capaciteit om te leren en te innoveren ongelimiteerd is. Zo kun je vissen kweken zonder voer, champignons verbouwen op koffieprut en bamboehuizen bouwen voor $950. Al deze innovaties vallen onder the blue economy. Het blauwe business model gaat niet uit van schaarste, maar van “overvloed met datgene wat we hebben”.

Gepassioneerd leg Pauli uit dat we moeten dansen met de aarde; wij moeten meebewegen met de natuurkrachten. Indien wij dit niet doen raken wij in de problemen. De belangrijkste eigenschappen die wij ons moeten toe-eigenen om te kunnen dansen met de aarde zijn: academische intelligentie, emotionele intelligentie, creativiteit, verbinden en de bekwaamheid om te implementeren. Telkens weer benadrukt Pauli het belang van het realiseren van ideeën. Er is zelfs volgens hem zelfs een hele generatie van ondernemers nodig.

Pauli daagt iedereen uit naar de fysieke wereld te kijken en te zoeken naar kansen. De aarde heeft voldoende hulpbronnen, wij moeten deze alleen veel slimmer inzetten. Volgens Pauli kunnen wij innoveren indien wij buiten bestaande kaders durven te denken. Wij hebben niet alleen nieuwe producten nodig, maar ook nieuwe processen, business modellen, systemen en zelfs nieuwe manieren van leren. Het is duidelijk dat opnieuw ontwerpen gepaard gaan met risico’s. Hier moeten wij niet bang voor zijn, wij moeten deze risico’s juist omarmen. Pauli stelt:

 “If you have a problem, look for more problems and solve them all.” 

De huidige focus op cash flows laat volgens Pauli geen fantasie toe; het maakt ons blind, kortzichtig, voorspelbaar en risicomijdend. Wij moeten voorbij dit soort dogma’s en ons afvragen wat ons doel is: is ons doel cash flows genereren of gezond en gelukkig zijn?

Wat ik sterk vind van Pauli is dat hij zich focust op de reële economie en stelt dat wij slimmer moeten en kunnen worden. Hij praat niet over concepten als economische groei, maar stelt terecht dat mensen moeten leven in overeenstemming met de draagkracht van ecosystemen. Hij spoort mensen aan te leren ontwerpen met materialen die voor altijd getransformeerd kunnen worden en dus niet langer te ontwerpen met materialen die na een keer op zijn zoals olie en gas. De moeilijkheid van Pauli’s verhaal zit in de relatie met het huidige financieel-economisch systeem. Zijn drang om nu iets te doen en zijn wens aan te sluiten op de biocapaciteit botsen met dit systeem. Naar mijn mening zijn rekenmethodes als Net Present Value en Return on Investment onduurzame rekenmethodes; zij verheffen de korte termijn voortdurend boven de lange termijn. Mijn grote vraag is dan ook of we niet eerst ons financieel-economisch systeem moeten omvormen tot een monetair ecosysteem voordat we werkelijk duurzaam kunnen worden. Maar ook voor het financieel-economisch systeem gelden Pauli’s woorden:

Design beyond vision! Design beyond fantasy! Go beyond the obvious! Do it better! And, if it’s possible do it now!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s