Zojuist heb ik op IDFA de documentaire Tomorrow gezien. Centraal in deze documentaire staat de radicale kunstenaarsgroep Voina. Hun levenstijl en hun kunst grenzen aan criminaliteit. Meerdere keren zijn zij opgepakt, maar hun kunst is grensverleggend. Ze laten op verschillende manieren zien dat de Russische politie niet onaantastbaar is. Ze zetten de politie letterlijk op zijn kop. Check.

En dit kunstwerk maakte Voina tegenover het KGB-hoofkantoor. Baanbrekend?

Jazeker, volgens sommigen wel. Voor deze penis heeft Voina een Russische innovatieprijs gekregen. Paul Gaugin zei ooit:

“Kunst is namaak of revolutionair.”

Dat klopt. Kunstwerken als deze had ik nog nooit gezien. En Tomorrow is ondanks dat de productiekosten maar 2000 euro waren een aanrader. Het zet aan tot denken. Het is kunst, omdat grenzen worden verlegd. Check Tomorrow als je de kans hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s