Vandaag zijn twee nieuwe filmpjes van Positive Money gelanceerd. De komende weken volgen er nog vier. In deze serie worden de misvattingen van het bank- en geldsysteem in de UK behandeld. Voor Nederland geld nagenoeg hetzelfde. Steeds meer (jonge) mensen zijn wereldwijd bezig het geldsysteem te ontmaskeren en dit lukt steeds beter. Mede dankzij internet.

Ook ik ben er de afgelopen jaren achter gekomen dat topeconomen en politici de kern van economie, het geldsysteem, niet begrijpen. Ook ik kende de kern lange tijd niet. Tijdens mijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg en mijn 5 werkjaren in de financiële wereld is mij slechts verteld wat geld doet en niet waar geld vandaan komt. Dit heb ik afgelopen jaren geleerd. Helaas zie ik dat vele topeconomen, bankiers en politici weigeren te leren. Zij zijn dogmatisch. Zij houden vast aan foute aannames en om deze reden lukt het niet de crisis op te lossen. De onderwezen theorie en de praktijk lopen uit elkaar. Zij begrijpen doorgaans nog net hoe het contante geldsysteem werkt, maar snappen niets van digitaal geld. Hun kennis van het geldsysteem is vaak ronduit amateuristisch.

Een paar voorbeelden. Ik spreek zo nu en dan oude mannen die beweren dat centrale banken de geldhoeveelheid controleren. Wat een onzin. Ongecontroleerde geldgroei door private banken gebeurt voortdurend. Dit is misschien wel het belangrijkste kenmerk van de wereldeconomie van de afgelopen veertig jaar. Ook zijn er nog steeds economen die denken dat banken eerst geld van spaarders binnenhalen en dit geld vervolgens uitlenen aan leners. Zo verkondigde de Nederlandse top econoom Heertje tijdens een lezing (rond minuut 36) dat indien mensen meer sparen, er meer uitgeleend kan worden. Een onwaarheid. Zo werkt het huidige op schuld gebaseerde geldsysteem niet. De Britse premier Cameron stelde in een speech dat wij een economie nodig hebben die niet gebaseerd is op schulden en consumptie, maar op spaargeld en investeringen. Een onmogelijkheid. Zonder schulden is er binnen het huidige geldsysteem geen geld en dus ook geen spaargeld. Cameron moet zich eens afvragen hoe ik iets kan sparen dat niet eerst gecreëerd is. Verreweg het meeste geld wordt in het bestaande geldsysteem eerst virtueel gecreëerd, dan uitgegeven en pas dan gespaard. Vreemd genoeg ontkennen de meeste politici en topeconomen dat het zo werkt. Ook de wens van vele politici om een grote financiële sector te hebben en weinig schulden is een onmogelijkheid.

Kortom, de meeste politici en economen hebben een veel te romantisch beeld van geld in hun hoofd en verkondigen voortdurend onwaarheden omdat zij niet begrijpen waar geld vandaan komt. Het logische gevolg is dat bijna geen enkele wereldburger snapt hoe ons huidige geldsysteem werkt. Deze serie van Positive Money is dus zeer welkom. Bekijk deze twee filmpjes. Be informed.

Momenteel ben ik een langer stuk over het democratiseren van de geldcreatie aan het afronden. Dit zal ik binnenkort publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s