Inmiddels hebben ik en mijn geliefde de Tibetaanse gemeenschap in Bir verlaten en zijn wij sinds 2 nachten in Boven Dharamsala ofwel McLeod Ganj. Dit Indiase stadje is woonplaats van de Dalai Lama. In Bir hebben wij enkele bijeenkomsten van Dzongsar Khyentse Rinpoche in een boeddhistisch klooster bijgewoond. Vooral ik vond het tegenvallen omdat de bijeenkomsten voornamelijk bestonden uit rituelen en gezang en er nauwelijks wijsheden werden verkondigd. Normaliter doet Dzongsar dit wel in zijn boeken (zie oa dit blog). Urenlange bijeenkomsten met honderden monniken en ruim honderd Westerlingen zijn naar mijn mening niet van deze tijd…

Ik vind het wel boeiend om zelf het verschil tussen boeddhistische filosofie en boeddhistische religie te beleven. Het zet tot het denken. Boeddhisten lijken zelf ook met dit vraagstuk te worstelen. Een paar dagen geleden kwamen we onderstaand krantenartikel tegen op de muur een winkel in Bir. In dit artikel stelt de Dalai Lama:

“I don’t favour constructing a monastery or a temple. I’d prefer an academic centre of learning instead, and somewhere that could be a focus for the study of Buddhist philosophy and secular ethics.”  

Inmiddels heb ik het boek Beyond Religion – Ethics for a whole world van de Dalai Lama gekocht. Ben benieuwd. In McLeod Ganj hangen trouwens op veel plekken quotes van de Dalai Lama aan de muur. Deze over universele verantwoordelijkheid is prachtig:

“I believe that we must consciously develop a greater sense of Universal Responsibility. We must learn to work not just for our own individual self, family or nation, but for the benefit of all mankind.” 

Toch nog een beetje wijsheid uit India. Cheers Dalai Lama!

foto artikele Dalai Lama

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Boeddhisme: filosofie en religie

  1. Martijn, eens een keertje helemaal oneens met jouw mening, dat de kloosters en de hordes biddende monniken niet van deze tijd zijn. Ik zit hier heel anders in. Ik laat ruimte voor dingen die ik helemaal niet zie zitten, maar die ik wel beschouw als (in dit geval uitheemse) realiteit. Een ander mens dan ik, daar zit heeeeel veel in en een hoop snap ik niet, wil ik niet en kan ik niet volgen of adopteren. Vergelijk. Is RK als godsdienst in NL niet van deze tijd? Ligt Polen wat dit betreft achter? Ligt de Islam achter? Het is genuanceerder dan het lijkt. Bijvoorbeeld, welke garantie hebben we, dat het RK over drie eeuwen niet terug is hier? In kustplaats Den Bosch bedoel ik.
    Frank

  2. Hi Frank, daar heb je een goed punt. Wat mij betreft mogen zij best bidden en rituelen aanhangen. Ik kreeg alleen zlef een gevoel van vergane glorie… Het verschil tussen meditatie en filosofie enerzijds en bidden en rituelen anderzijds volgens mij cruciaal. De grote vraag is dan of Verlichting bestaat?!? Is de mens in staat zichzelf los te weken van concepten en zich te bedienen van zijn eigen ratio? En gevoel en instinct? Dat is een discussie waard… Het beste, Martijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s