Hotel Pankaj

Dit bord hing aan de muur van een hotel in Chandigarh (een stad in India) waar ik afgelopen weekend dineerde. Perfect wordt het verschil tussen “geld = doel” en “geld = middel” uitgedrukt. Tijdens lezingen merk ik vaak dat velen dit verschil van nature snappen. In de dagelijkse praktijk is het de afgelopen decennia echter misgegaan: steeds meer bedrijven hebben in toenemende mate winstmaximalisatie voorop gesteld. Geld is hierdoor een doel op zich geworden en de kernideologie is verlaten. Bedrijven weten niet langer welke waarden zij aan de (wereld-)gemeenschap toevoegen.

Wat dient er nu te gebeuren? Het is mijn inziens zaak voor bedrijven terug te keren naar hun kernideologie en deze dienen zij te baseren op mens- en natuurwaarden. En dus niet op puur financiële waarden. Gastvrijheid voorop. Geld volgt.

Hoe doen wij dit? Wellicht is het een idee om in ieder bedrijf dit soort borden op te hangen, zodat wij onszelf constant herinneren  aan onze kernideologie. Op deze manier zorgen wij ervoor dat wij geld niet wederom als doel op zich gaan beschouwen en dat bedrijven bij hun kerntaken blijven. Wat denkt u?

Een gedachte over “Kernideologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s