Het afgelopen jaar heb ik geregeld geblogd over het geldsysteem en gesteld dat de huidige geldcreatie de belangrijkste oorzaak voor de financieel-economische crisis is. Laatst vroeg iemand mij of ik mijzelf geen roepende in de woestijn voelde. Steeds minder eigenlijk. Steeds meer mensen stellen namelijk dat geldcreatie uit het niets door commerciële banken problematisch is en stellen alternatieven voor. In Nederland hebben we sinds kort zo waar een Ons Geld Beweging. Deze beweging lijkt sterk op het Britse Positive Money. Deze club bestaat al 2,5 jaar en is de laatste tijd zeer succesvol in het verspreiden van haar boodschap. In onderstaand filmpje stelt oprichter Ben Dyson dat het probleem geldcreatie langzaam maar zeker mainstream wordt.

Voor degenen die willen weten wat het verschil tussen het nationaliseren van banken – zoals we met SNS en ABN gedaan hebben – en het nationaliseren van de geldschepping is – wat volgens mij de echte oplossing is – verwijs ik graag naar het briljante artikel nationalize money, not banks van Herman Daly. Daarnaast is de speech Debt, Money and Mephistopheles: How do we get out of this mess? die Adair Turner – de voorzitter van de Financial Services Authority in de UK – vorige week hield een aanrader (deze samenvatting is goed leesbaar). Ook de boeken Where does money come from? (2011), Modernising Money (2013) en het IMF paperThe Chicago Plan Revisited (2012) zijn eigenlijk verplichte kost voor economen, bankiers, journalisten, politici en betrokken burgers.

Ik ben dus zeker geen roepende in de woestijn; de roep om radicale verandering wordt steeds breder. In een hoog tempo komt goede informatie beschikbaar. Onze onwetendheid lost op. Steeds meer politici en burgers weten inmiddels hoe het geldsysteem werkt en wat de oplossing is. Het plaatsen van de geldcreatie onder democratisch bestuur is een kwestie van tijd. Het gaat gebeuren. Ben erbij. Verdiep jezelf. Kom in actie.

2 gedachten over “Geldcreatie mainstreamen

  1. Dank voor artikel – het geeft voor de meer ingewijden wellicht een aardige startpunt in deze materie.
    Ik zou het erg nuttig vinden om een makkelijker leesbaar (en Nederlandstalig) verhalen hierover te lezen. De engelse terminologie beheers ik niet. Zo hebben meer mensen er iets aan. Zo heeft je verhaal meer impact ook.
    Kunnen we aannemen dat positive money in die zin verschilt van conventioneel geld dat het niet in omloop komt door leningen van particuliere banken? Hoe dan wel – zullen ambtenaren beslissen wiens plan financieel wordt gesteund? Wat zijn de consequenties voor de maatschappiij als geheel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s