Regelmatig word ik geattendeerd op bijzondere vormen van geld. In deze blog bespreek ik er twee. Ten eerste, de zero rupee. Dit biljet is afkomstig uit India en wordt gebruikt om politieke corruptie te bestrijden. Hoe werkt het? Op het moment dat iemand wordt gevraagd smeergeld te betalen door bijvoorbeeld een ambtenaar, wordt een biljet van nul roepie overhandigd. Op het biljet staat:

“I promise to neither accept nor give bribe.” 

Zero_rupee_front

Slim bedacht en bovendien succesvol. Ten tweede, de lovenotes van kunstenaar Dadara. Deze biljetten kunnen worden gebruikt om liefde aan een transactie toe te voegen. Op de webshop staat:

“Use this lovenote to add some love to your payment. Not because of your love for money, but because of your love for the person or initiative you’re dealing with!”

love note

Beide vormen van geld maken glashelder dat onze standaard nationale valuta’s (euro’s, dollars, ponden, etc.) niet in staat zijn bepaalde waarden uit te drukken. Sterker nog, zij zijn totaal ongeschikt om de belangrijkste waarden in de wereld weer te geven. Nationale valuta zijn slechts middelen om economie mee te bedrijven en geen maatstaven voor de waarde van onze levens. Het hebben van veel euro’s of een hoog Bruto Binnenland Product betekent bijvoorbeeld niet dat er geen corruptie en veel liefde is. Economie is dan ook veel meer dan financiële transacties. Zero rupees en lovenotes dragen bij aan dit besef en dit maakt deze biljetten nog waardevoller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s