Ik viel vanmorgen bijna van mijn stoel toen ik de Volkskrant las. Op pagina 27 staat een artikel waarin de officieuze president van Europa, Herman Van Rompuy, stelt dat de lidstaten van de EU jaarlijks 1.000 miljard euro mislopen door belastingontduiking. De laatste regels luidt:

“Met het jaarlijks bedrag van 1.000 miljard euro, kan de nieuwe EU-begroting voor de komende 7 jaar worden gefinancierd.”

€1.000.000.000.000 lopen we dus mis. Een immens bedrag dat de meeste mensen denk ik niet eens kunnen bevatten. Het komt bijvoorbeeld overeen met het Bruto Binnenlands Product van Spanje. Anders geformuleerd, de totale geldwaarde van alle in Spanje geproduceerde goederen en diensten komt overeen met de belastingfraude in de EU. Bizar, toch?

 Kijken we naar Nederland dan wordt het helemaal zielig. Rutte en consorten praten over bezuinigingen van een paar miljard. Zij proberen de kosten te drukken, maar wat blijkt: juist aan de inkomstenkant gaat het gigantisch fout. Deze democratische gekozen politici kijken weg, focussen zich op het verkeerde. Zelfs de 10 miljard voor Cyprus en de 4 miljard voor SNS vallen in het niet bij deze 1.000 miljard.  Het roept de vraag op of het huidige systeem niet simpelweg failliet is. Wat denkt u? Is dit te repareren?

Rethink

6 gedachten over “€1.000.000.000.000 belastingontwijking

  1. Dan is het belastingsysteem gerepareerd en zijn de staatsfinancien op orde, maar dan zijn er nog andere vragen. Twee belangrijkste m.i. 1) botsing economische groei en beperkte natuurlijke hulpbronnen. 2) het geldsysteem en recht op geldcreatie. Voor transitie naar circulaire economie en duurzame ontwikkeling is dit belangrijk (denk ik)…

 1. Ja Martijn, we blijven van de ene bizarre verbazing in de andere vallen!
  Dit is er weer zo een. We blijven volhardend bouwen aan die kiemen voor de nieuwe economie; maar het zou wel leuk zijn als we binnenkort ook echt gaan zien dat de boel substantieel in beweging komt, en dat we niet nog 10 tot 20 jaar blijven jojo-en met schaliegas van Shell en gewetenloze schurkerij van Monsanto om er maar 2 te noemen…

 2. Mijns inziens is er wel een verschil tussen belastingontduiking en belastingontwijking. Volgens mij is het voornamelijk de wetgever die bepaalt welke van de twee het betreft. En de adviseurs zijn er om te kijken hoe er legaal belasting kan worden ontweken.
  De discussie zou volgens mij moeten gaan over wie op de meest verantwoorde manier het geld besteedt aan zaken die ons allemaal aangaan. En vooral ook hoe men daarbij omgaat met mens en milieu. Dus wie doet het beter? De overheid of privaat initiatief ? Ik wil graag bijdragen, maar ook graag zelf bepalen wie ik het toevertrouw. En dat valt nog niet mee….

 3. “Het roept de vraag op of het huidige systeem niet simpelweg failliet is. Wat denkt u? Is dit te repareren?”

  Het huidige financiële systeem is hartstikke failliet en ook niet meer te repareren. Om uit deze continue ellende te komen dient de massa bewust gemaakt te worden. Echter de mensen die dit systeem in standhouden controleren ook de mening van de massa omdat ze de reguliere Media bezitten. Het zal een lange strijd worden welke meerdere generaties gaat duren, maar ik ben alvast begonnen bij mezelf en mijn omgeving.

  Het is een kwestie van tijd dat het systeem instort met alle gevolgen van dien (oorlogen) en het is dus tijd om wakker te worden.

  Mede dankzij het internet en mensen als Martijn is er hoop! Ga zo door…..

  Godspeed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s