Al langer pleit ik samen met mijn collega’s van het Platform Duurzame en Solidaire Economie voor minder werken en werk verdelen. Dit is volgens ons een van de belangrijke oplossingen voor de huidige crisis. De laatste tijd duikt deze oplossingsrichting steeds vaker op. Afgelopen week schreef Rutger Bregman in de Correspondent een artikel met de veelzeggende titel De oplossing voor (bijna) alles: minder werken. Hij stelt dat minder werken de vergeten droom van de twintigste eeuw is. Mooi uitgedrukt. De New Economic Foundation presenteerde twee weken geleden het boek Time on Our Side (gratis preview) waar alle voordelen van minder werken uitgebreid worden behandeld. In 2010 publiceerden zij al het rapport 21 hours. Dit is een pleidooi voor een 21-urige werkweek. Deze video vat een en ander kort en bondig samen:
Kortom, het is tijd te breken met onze kijk op werken, productiviteit en efficiëntie. Met Business as usual lossen we de crisis niet op. Alternatieven zijn gelukkig voor handen. Deze dienen nu aandacht te krijgen en geïmplementeerd te worden.
Wat een luxe om te kunnen discussieren vanuit een comfortable maatschappij die wel zal zorgen dat je kunt eten, drinken, en een dak boven je hoofd hebt. Kan die tijd dan gebruikt worden om de andere 90% van de wereld dezelfde voordelen te geven? Ik heb niet de indruk dat de Belgen of de Fransen gelukkiger zijn omdat ze maar 38 uren per week werken. What is the value of our time, the quality of our experience? In wat je doet voor een ander, niet in minder werken.
Mee eens Ann. Terechte opmerking. Volgens mij dient vooral de verhouding betaalde – onbetaalde arbeid te veranderen. Ook in de onbetaalde sector wordt veel zinvolle economie bedreven. Juist daar zou de mens de ander kunnen helpen (denk ik). Beste groet, Martijn
Waarom geen 1 kind beleid. Minder mensen op de wereld lost heel veel problemen op.