Zojuist is deel I van de Schuldvraag (TROS Radar) online gekomen. Uiteraard heb ik meteen gekeken. De uitleg van het huidige geldsysteem is goed. Het proces van geldcreatie, de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis, wordt met heldere animaties omschreven. De oplossingen gaan wat mij betreft niet ver genoeg. Hierover dient een maatschappelijk debat gevoerd te worden. Gevolgd door een democratisch besluit. De grote vraag is waarom commerciële banken verantwoordelijk zijn voor de geldhoeveelheid in Nederland? Is het niet Ons Geld? En is het niet uiterst vreemd dat de geldhoeveelheid afhangt van het eigen vermogen van banken?
Volgens mij dienen we op zoek te gaan naar een minder imperfect geldsysteem. Een systeem waar geldschepping is genationaliseerd lijkt democratischer. Dit debat dient gevoerd te worden. De grote verdienste van Radar is dat zij het bizarre huidige geldsysteem 5 jaar na de crisis helder hebben uitgelegd. De afgelopen 2 jaar heb ik geregeld geblogd over (het mainstreamen van) geldcreatie. Dat lijkt nu te gebeuren. Bedankt dus Radar!
Een toffe uitzending! Erg benieuwd naar deel 2!
Ook ik was tevreden over de wijze waarop Radar het geldsysteem heeft uitgelegd. Ik kon zelfs bijna niet geloven dat mainstream media zich aan dit onderwerp zouden wagen ! Ik vrees echter dat het niets zal uithalen: Geen toename van bewustzijn bij de bevolking. De mensen willen in Radar woekerpolissen zien en warme of koude douches, géén onderwerpen die a) saai zijn en b) ze toch de pet te boven gaan 😦