money-gold

Onlangs werd ik via internet door een directievoorzitter van een regionale Rabobank benaderd. Vorige week had ik een tof gesprek met hem over de financieel-economische crisis. Zijn oplossingen zullen u verbazen. Hij stelde dat het eigenlijk heel simpel is en ik ben het grotendeels met hem eens. Slechts drie zaken dienen er volgens hem te veranderen, te weten:

1) Plaats geldschepping onder publiek bestuur. Geldschepping door private partijen – zoals nu het geval is – heeft ook in het verleden altijd geleid tot problemen.

2) Vervang rente door een bescheiden vaste vergoeding of winst- en verliesdeling.

3) Sta handel in derivaten alleen toe voor degenen die het onderliggende (financiële) product ook echt bezitten. Dus een boer die het risico van misoogst wil afdekken met een derivaat is prima, een handelaar die alleen wil profiteren van koersschommelingen niet.

Al deze ideeën zijn niet nieuw. Hieronder drie prachtige quotes die dit laten dit zien. De eerste is van Thomas Jefferson (1743 – 1826), de derde president van de V.S., en gaat over geldschepping:

“If the American people ever allow private banks to control issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and the corporations will grow up around them, will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.”.

Ten tweede een quote van de Italiaanse filosoof en theoloog Thomas van Aquino (1225 – 1274) over rente. Hij stelde:

“Rente vragen voor geleend geld is onrechtvaardig, omdat daarmee iets wordt verkocht dat niet bestaat, en dit leidt zonder twijfel tot ongelijkheid, hetgeen in strijd is met gerechtigheid. Geld is bedoeld om als ruilmiddel te dienen. Daarom is het onwettig om geld te vragen voor het gebruik van geleend geld, dat bekend staat als rente.” 

Tenslotte een ijzersterke quote van ’s werelds bekendste en succesvolste investeerder Warren Buffet. Hij waarschuwde in het jaarverslag van zijn bedrijf Berkshire Hathaway’s in 2002 al voor de gevaren van derivaten:

“Charlie and I are of one mind in how we feel about derivatives and the trading activities that go with them: We view them as time bombs, both for the parties that deal in them and the economic system….. The derivatives genie is now well out of the bottle, and these instruments will almost certainly multiply in variety and number until some event makes their toxicity clear…. Central banks and governments have so far found no effective way to control, or even monitor, the risks posed by these contracts….. In our view, however, derivatives are financial weapons of mass destruction, carrying dangers that, while now latent, are potentially lethal.”

Kortom, ons denken over en onze houding ten opzichte van geld veranderen voortdurend. Ook nu weer. Anno 2014 zien volgens mij steeds meer mensen in dat geld ons gezamenlijk ruilmiddel is waarmee we economie bedrijven en dat geld dus geen doel op zich is. Ook weten wij inmiddels best wel dat het neoliberale denken ons de afgelopen decennia op een verkeerd spoor heeft gezet en dat radicale verandering nodig is om dit te herstellen. Het gesprek met de directievoorzitter van de Rabobank heeft mij laten zien dat dit kan. We kunnen veranderen zowel individueel als collectief. Gelukkig maar!

4 gedachten over “Een opmerkelijk gesprek over geldschepping, rente en derivaten

 1. Die goeie ouwe Rabobank…!
  Heeft deze medewerker zijn ideeën al voorgelegd aan zijn baas ?
  En?

  Misschien is een hervorming van het monetaire systeem toch niet zó simpel als hier wordt geopperd? Een kritische massa die de voorstellen onderschrijft en de gevolgen durft te accepteren is niet zo maar 1,2,3 uit de hoge hoed getoverd. Het gaat hier over een Umwertung aller Werte.. Hoe dan ook: goed te weten dat men andere wegen wil gaan bewandelen. Rabobankierders aller landen verenigt u…;))
  nb. betreft het 2e voorstel zou een invoering van negatieve rente mij liever zijn, het voorstel hierboven lijkt nog wat te behoudend om zaken in beweging te krijgen..

 2. Pas op voor simplificatie. Het is niet voor niets dat zelfs het Islamitisch financieren er niet in slaagt kredieten tegen een vooraf vastgestelde vergoeding te vervangen door winstdeling. En wat betreft derivaten: Stel een aannemer voert een projekt uit in opdracht van een Amerikaanse stad. Hoe kan hij zich indekken tegen een faillissement van die stad? Door een Credit Default Swap. Als alleen houders van obligaties van die stad zich op de CDS-markt mogen begeven kan de aannemer zijn risico niet meer dekken.

 3. Er is geen fatsoenlijke bron voor het citaat van Thomas Jefferson, ook al denk ik dat hij het wel gezegd zou kunnen hebben.

  Wanneer geldschepping in de handen van de overheid zou zijn, dient dit nog steeds schuldvrij uitgegeven worden, anders behoud voor een deel hetzelfde probleem, ook al is rente niet meer aanwezig, zie wat Hans Visser typte.

 4. Jammer dat het grote publiek niet weet dat verandering van monetair systeem, in casu geldschepping als bezit door de overheid, zelfs bij geleidelijke invoering 30 miljard per jaar oplevert voor de staat of de burger. Als ze dat wisten was de voor verandering noodzakelijke kritische massa snel bereikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s