Gisteren kreeg ik het eerste  jaarverslag van Dam (De Alternatieve Munt) toegestuurd. Inmiddels heb ik dit document bestudeerd. Het is erg tof om te lezen hoe mensen gezamenlijk in actie komen en laten zien hoe het anders kan. In de praktijk wordt aangetoond dat het huidige geldsysteem geen natuurwet is. Alternatieven bestaan niet enkel in theorie, maar kunnen ook geïmplementeerd worden. Sterker nog, we kunnen zelf doen.

Ik verwacht dat er de komende jaren steeds meer (complementaire) munten zullen worden gebruikt. Internet en IT bieden ongekende mogelijkheden om het heft zelf in handen te nemen en het oligopolie van commerciële banken te doorbreken. Onvrede over het huidige financieel systeem zal dit proces alleen maar versnellen.

Wat is Dam precies? De Alternatieve Munt  is een online betaal- en handelsplatform in Rotterdam van ondernemers voor ondernemers. Het platform bestaat onafhankelijk van banken, biedt de mogelijkheid van rentevrij krediet en wil economische activiteit in Rotterdam stimuleren. De website en onderstaande plaat leggen helder uit hoe Dam werkt en hoe simpel het is zelf “geld” te creëren.

jahhbeib

Advertenties

2 gedachten over “Dam – De Alternatieve Munt

  1. Mensen zullen willen lenen in die DAM want renteloos maar sparen in de euro want die geeft wel rente. Het gevolg is dat iedereen met een krediet in DAM direct of indirect (via een , dollar, goud, product of andere waarde dat meteen in euro’s verkocht wordt) euro’s gaat kopen en op een spaarrekening zal zetten. De wisselkoers van DAM t.o.v. de euro zal dus instorten omdat er constant meer aanbod is van DAM door krediet van die munt dan vraag naar DAM door sparen in die munt. Hierdoor kan het systeem alleen op hele kleine schaal bestaan maar is equivalent aan dat ik een bekende renteloos even 10 euro leen. Dit is binnen het huidige geldsysteem gewoon mogelijk. Op grote schaal gaat de waarde van DAM t.o.v bijvoorbeeld de euro door genoemde mechanisme (constant meer aanbod van DAM dan vraag naar DAM) naar 0. Daardoor heft het systeem zichzelf op.

    1. Dank Robert, de vraag is m.i. of mensen niet anders over geld kunnen denken. Er zijn inmiddels genoeg mensen te vinden die niet investeren of uitlenen op basis van hoogste rendement, maar vooral kijken wat het geld doet. Binnen het kader van neoklassieke economie is dit onmogelijk te verklaren. Toch gebeurt het in de economische praktijk..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s