De afgelopen weken heb ik bij vier studieverenigingen van de TU Delft een Studium Generale lunchlezing verzorgd over geld, krediet en bankieren. Veel positieve reacties ontvangen van studenten. In zo eenvoudig mogelijke termen heb ik geld proberen uit te leggen. Helaas kan jargon niet altijd worden vermeden. Zeker schaduwbankieren is omgeven met lastige terminologie (money market mutual funds, credit debt obligations, asset backed securities, etc). Na de zomer volgen er waarschijnlijk nog een paar lezingen op de TUD. In de tussentijd gaat mijn promotieonderzoek naar de doelen en de toekomst van geld gewoon door. Digitalisering en ICT bieden kansen geld opnieuw in te richten.
Heldere uitleg over hoe private banken zoals de ING geld uit het niets scheppen zodra er een lening wordt verstrekt. Hiervoor worden geen spaargelden gebruikt! En ook geen geld geleend van de ECB! Dat iedere lening leidt tot een slechtere verhouding van vreemd en eigen vermogen wordt ook helder uitgelegd. Daarom zullen banken nu nauwelijks leningen verstrekken want dat mag niet van de bank der private banken de BIS te Basel omdat de verhouding E/V nu juist verbetert moet worden.
Als je dan ook nog weet dat het papiergeld en munten, dat door de Munt / DNB worden gemaakt, slechts 3-5% van al het in omloop zijnde geld bedraagt begrijp je de gevolgen van een bankcrisis.
In tegenstelling tot wat er gezegd wordt kennen wij in Nederland geen verzekering op depositogelden maar betalen alle banken in Nederland gezamenlijk de borg voor de eerste €100.000 per bank (niet per rekening). In de VS kent men wel een echte verzekering die voor de eerste $250.000 je tegoed bij een bank verzekert.
Daarnaast wordt niet duidelijk dat als je geld alleen maar scheppen kan tegen een lening dat dan de rente alleen betaald kan worden door hiervoor weer een lening (geldcreatie!) te sluiten. Dat is natuurlijk uiteindelijk volstrekt onhoudbaar.
Daarnaast de oplossing: er is een oplossing die allang bekend is en gebruikt werd door o.a. Japan tussen 1945 en 1965 Zie http://www.princesoftheyen.com De centrale bank creëert dan het geld (NIET tegen een schuld!) en leent het aan de banken met een opdracht om dat uit te lenen aan bepaalde bedrijfssectoren en/of particulieren. Maar dat vinden de eigenaren van banken niet leuk want als tussenpersoon verdien je veel minder dan als je uit het niets iets kan maken (geld!) en daar geld (rente) voor kunt vragen.
Rente op rente (samengestelde rente) is het probleem en door te verplichten dat mensen altijd hun rentetermijn betalen en tevens te verplichten dat rente alleen enkelvoudig mag worden berekend omzeil je dit probleem. Dan wordt sparen voor je oude dag dus niet langer een optie! Je zal het moeten investeren in aandelen die niet alleen dividend opleveren maar door er meer aandelen mee te kopen je het totale dividend kunt laten groeien.
Het simpele idee dat je met uitgeleend geld veel geld (samengestelde rente) kunt verdienen is daarmee eigenlijk verleden tijd.
Eens Wim. Princes of the Yen is inderdaad top. Richard Werner wat mij betreft een van de beste economen van deze tijd. Het kan anders. Beste groet Martijn