Toefta is een begrip dat werd gebruikt in de Sovjet-Unie om het vervalsen van de statistieken om de norm te halen aan te duiden. Ten tijden van het communisme deden Russen er alles aan om de planning en de productie op papier met elkaar overeen te laten komen. Iedereen deed zijn werk en rapporteerde groeicijfers. De planeconomie leek soepel te lopen. In werkelijkheid viel de productie echter langzaam stil en stagneerde de groei. De virtuele en de reële werkelijkheid gingen steeds verder uit elkaar lopen. Het uiteindelijke gevolg was de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Ook in onze tijd raken de virtuele  en reële werkelijkheid steeds verder van elkaar verwijderd. Tim Morgan van Tullet Prebon (een grote money-broker gevestigd in London City) stelt in het rapport Perfect Storm (een aanrader):

“The reliable data which policymakers and the public need if effective solutions are to be found is not available. Economic data (including inflation, growth, GDP and unemployment) has been subjected to incremental distortion,  whilst information about government spending, deficits and debt is extremely misleading.”

Ook de website shadowstats.com laat zien dat vele officiële statistieken onjuist zijn. Onder andere de Amerikaanse werkloosheid is veel hoger dan de overheid rapporteert. Toefta gebeurt niet alleen in de V.S., maar ook in Europa. Creatief boekhouden is een sport geworden. SNS is een goed voorbeeld: deze bank heeft vastgoed op de balans dat virtueel veel waard is, maar in de werkelijkheid waardeloos. Toefta heeft geleid tot de ondergang van het communisme en laat nu het kapitalisme wankelen. Wanneer valt het doek definitief? Volgens Tim Morgan is er storm op komst. Dat biedt kansen. Het kan transparanter, eerlijker, beter. Laat de luchtbellen maar klappen. Pas dan kunnen alternatieven zich echt ontwikkelen.

Barbatruuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s