Zelf geld maken. Een grap? Nee, dit kan. In België is er sinds kort zelfs een lesprogramma voor de lagere school over zelf geld maken (wereldlesidee.be). In deze les leren kinderen hoe ze  ‘mekaar helpen’ kunnen omzetten in ‘geld’, geen echt geld, maar toch iets dat ze kunnen sparen en waarmee ze anderen kunnen ‘betalen’.

Belgische kinderen leren inmiddels dus dat geld een afspraak is en dat mensen nieuw geld kunnen creëren door nieuwe afspraken te maken. Zo eenvoudig is het. Ook leren zij dat ruilen een vorm van betalen is. Ofwel, economie is meer dan geld. Het lijkt erop dat het gedachtegoed van Bernard Lietaer, schrijver van Geld en duurzaamheid, steeds meer voet aan de grond krijgt ons buurland. Volgen wij? Nederlanders en volwassenen?

wereldlesidee_titel

2 gedachten over “Zelf geld maken

  1. Geinig.
    Ik heb vorige week zitten sparren met een directeur van een lagere school bij mij om de hoek dat we eigenlijk een lokale bankier moeten uitnodigen om met schoolkinderen en bijv het open source beschikbare softwarepakket Cyclos een banksysteem zouden moeten gaan opzetten.
    Doelen: 1. Bank ziet wat er nu al mogelijk is in de onderstroom, 2. kids zien wat geld eigenlijk is en gaan er een community op bouwen, 3. ouders participeren gaandeweg (‘was jij mijn auto, dan krijg je 10,00 van mij op de cyclos-rekening’) en zo ontstaat er een heus parallel-geldsysteem.
    Harry te Riele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s