Vorige week schreef ik samen met Platform DSE-collega Lou Keune een inbreng voor de Commissie Structuur Nederlandse Banken met de titel geldcreatie naar de overheid en banken als solide intermediairs. Een stabiel monetair systeem is volgens ons mogelijk, wenselijk en noodzakelijk. Sterker nog, het is een vereiste om de echte uitdagingen in deze wereld (zoals grondstofschaarste, armoede en honger) aan te pakken. Wat dient er te gebeuren?

1) Plaats geldcreatie onder publiek bestuur

2) Creëer geld zonder schuld

3) Implementeer Full Reserve Banking

4) Verander het eigenaarschap van geld

5) Ga speculatie tegen

6) Zoek de juiste balans tussen veerkracht en efficiency

7) Saneer schulden

Een geldsysteem met schuldenvrij geld is mogelijk. Momenteel kan geld alleen in omloop komen indien iemand bereid is geld te lenen. Ofwel, zonder schulden geen geld. Dit is grote systeemfout. We dienen onderscheid te maken tussen de behoefte aan krediet en de behoefte aan geld. Gelukkig is dit mogelijk en weten steeds meer mensen dit. Mocht je het nog niet weten, lees dan het document geldcreatie naar de overheid en banken als solide intermediairs. Het kan anders!

geld lenen creert geld

3 gedachten over “Geldcreatie naar de overheid en banken als solide intermediairs

  1. Het gaat uiteraard vooral om bewustwording en het opnieuw inrichten van ons geldsysteem. Daarvoor is onderzoek en discussie nodig. Ik kan je aanraden Graeber: Schuld, de eerste 5000 jaar, te lezen. Goed boek met historische analyse. Hij laat zien aan de hand van antropologisch onderzoek dat de geschiedenis van geld anders is dan wij doorgaans denken. Zeker die van muntgeld. Zelf heb ik er een keer een samenvatting / recensie overgeschreven (het is nog al een dik boek). Kijk maar!

   http://www.globalinfo.nl/Recensies-enzo/schuld-de-eerste-5000-jaar.html

   Succes en groet,
   MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s